G Einarsson Islandshästar är auktoriserad anläggning, ridskola och B-tränarstation och även Säker hästgård.

fredag 28 oktober 2011

Arbetshästar

Världsmästare och avelshingstar i all ära, men här ska jag presentera gårdens bästa hästar...
Gamle Garpur frá Snallsteinshöfda 22 år (min första islandshäst) samt Thor frá Olafsvik 20 år.
Dessa två gentlemen har varit med på mycket. De har lärt mig att hjälpligt kunna rida 4 gångarter, de har lärt mina barn att rida sedan de var små. Tävlingar, fjällturer, kurser, ridskola, uppfostrare i unghästflocken ja i princip allt man kan använda en häst till.
Deras nuvarande uppgifter är i första hand ridskolan och sedan är det unghästträningen...
Garpur har den otroligt otacksamma uppgiften att vara handhäst med en gjord runt magen, på Garpurs utsida spänns en unghäst fast.
Unghästarnas första turer utanför gården först utan ryttare och sedan även med ryttare går till på detta sätt.
De små rackarna biter , klättrar, hoppar och drar ..men gamle Garpur bara tuffar på och låter dem hållas.
För att få variation så får Thor dra rockarden med en unghäst på släp.
"Gubbarna" är lugna, tålmodiga och skapar trygghet för unghästarna. De gillar sitt arbete och är glada och positiva.
Thor är en rund, trind och godmodig herre. Hans andra namn är "lat" och tredje namnet är "hungrig".
Han gör inte ett knop extra som han inte behöver. Nu behöver detta inte vara en nackdel för han har också haft en stor uppgift genom åren och det är att bota ridrädsla.
Många "rädda tanter" inklusive mig en period har börjat rida Thor, och han har bara gett trygghet tillbaka. Små barn rider honom obehindrat var som helst, det värsta han kan komma på det är att stanna, alternativt gå hem.
En mycket känd instruktör Eyolfur Isolfsson sa en gång att ens första häst ska man behandla väl på ålderns höst, för den har fått stå ut med mycket...
Våra två "gubbar" har det bra, de har lagom mycket arbete och blir ompysslade av gulliga ridskoleelever. God mat och mycket morötter..
De ska få åldras med värdighet här på gården och vara gårdens bästa hästar till den dag de flyttar till hästhimlen, och jag hoppas verkligen att det är länge dit.


Thor med Emelie på ryggen när hon var liten, istölt på Storsjön


På väg med Hrimnir 3 år för dagens arbete

Ge mig något att äta, Tack!

tisdag 25 oktober 2011

Lugn och härlig helg

En fantastiskt lugn och mysig helg har vi haft i Valne.
Gummi har varit ledig, jag har varit ledig och Sara har jobbat i stallet.
Höjden av lyx är att kunna bara släppa alla måsten någon enstaka helg då och då.
Vi har haft goda vänner på middag, njutit av härlig ridning, myst i TV soffan och bara haft det allmänt bra.
Av någon underlig anledning har vädergudarna bestämt att kompensera en dålig sommar, så nu har vi haft toppen väder nästan varje helg.
Klarblå himmel, vindstilla, varmt och soligt...sällsynt!
Det är just i dessa stunder när man verkligen kan relaxa och bara njuta som man inser vad fantastiskt bra man har det och vad vackert vi bor.
I helgen fick vi en inackordering, Erica Herbertsson och Blossi. Erica som går på Dille naturbruksgymnasium med intriktning islandshäst har praktiserat här hos oss. Otroligt duktig tjej!
Vi tar egentligen inte in inackorderingar med när det gäller Erica och Blossi så gör vi gärna ett undantag.
Måste bara lägga ut några bilder från en av ridturerna. Jag är verkligen en usel fotograf så verkligheten var mycket vackrare men man kan ändå ana storheten i denna utsikt.
En vacker vy och lite av "Kolans" hårsvall..
Oviksfjällen än så länge snöfria

Vår nya inackordering och stallhjälp Erica.
(Bilden har jag snott från hennes facebook)


fredag 21 oktober 2011

Ny familjemedlem

Nu har vi (jag) gjort slag i saken och bestämt att vi blir med hundvalp!
I 50 års present fick Gummi en Rottweilervalp av mig.
Det var nog det allra sista han skulle ha gissat på för det har tagit honom nästan en månad att vänja sig vid tanken. Han har velat haft en hund jättelänge men tycker att han reser för mycket. Det blir väl aldrig riktigt rätt läge i så fall, men det kommer säkert att funka jättebra.
Valpkullen som då var bara tre veckor finns i Täby på Deminas kennel.
Just denna hundras har aldrig funnits med i min värld när jag har tänkt hund. Jag har varit inne på långhårig schäfer eller Golden retriver, men vis av erfarenhet så pallar jag inte en långhårig hund när vi bor på gård som emellanåt består mestadels av lera.
Gummis syterson har en rottis som Gummi bara älskar, och jag är otroligt förtjust i en rottistik i Gnesta som bor granne med min mamma. Då föll pussselbitarna på plats. En stor rejäl hund som kan hålla objudna gäster borta, inte hårig och kan fungera som en superbra gårdshund. Kanon!
Det roliga är att alla människor har en åsikt om rasen, antingen bra eller dålig. Den förknippas ju ibland med kamphund och aggrisivitet, men om man köper från en bra kennel med stor erfarenhet som avlar på bra material och dessutom lägger ner tid och engagemang i uppfostran så är jag säker på att det är en mycket trevlig hund.
I alla fall så ska vi åka och hämta Deminas Tina Turner nästa måndag. Superspännande!
Mitt hjärtas allt, William som snart fyller 10 år blir alltså storebror. Inte helt säker på att han kommer att älska läget men han vänjer sig... han gillar ju tjejer!




Deminas Tina Turner 3 veckor
Bilden lånad från Kennel Deminas hemsida


Storebror William på bröllop


måndag 10 oktober 2011

Flock på liten yta

Är jag på väg åt fel håll?

Ja så här såg det delvis ut när de små unghingstarna skulle hämtas hem från sommarbetet.
Fullt så här trångt var det dock inte när småttingarna väl förstod att man kunde fördela sig över hela släpet som faktuskt är byggt för 5 vuxna hästar. Nu har ju våra små troll en viss benägenhet att vilja bilda "grop" när något blir lite läskigt. Ju närmre desto bättre...
Resan mellan Kallsta och Valne är heller inte jättelång så trängseln varade inte så länge.
Väl framme vällde flocken ut i stora härliga vinterhagen som precis har utrustats med nya stolpar, och träslanor som ska försärka elbanden är på G. Hagen som av förra ägarna kallas "björnhagen" (vill inte tänka på varför...) är på ca 5-6 hektar.
Den är kuperad och mixad med öppna ytor och skog. Genom hela hagen rinner en bäck. Den är oerhört spännande för småttingarna så här de första veckorna. Sedan tycker jag mest att de står vid hösilagbalarna och tuggar.
Nåja, de får gå och stå vart de vill så länge de inte får för sig att utforska Valne utanför staketet...