G Einarsson Islandshästar är auktoriserad anläggning, ridskola och B-tränarstation och även Säker hästgård.

måndag 26 mars 2012

Mera bloggning på SIF´s hemsida

Ny vecka - nya utmaningar.
Livet rullar på i Valne och det känns som att huvudingridenserna i vårt liv just nu består av lera och hästhår...
Vi har fått tillökning på gården. Det är Sara från hippologutbildningen på Wången som ska göra praktik och samtidigt göra sitt C-tränarprov hos oss i åtta veckor.
Under helgen rullade det in fyra unghästar, tre ston och en vallack som ska börja sin första resa mot vuxenlivet. Det ska bli jättespännande att följa dessa.
Alla hästarna är jättefina och en av dem är första avkomman efter Gummis före detta tävlingssto Vidun.
Vidun kom med i packningen från Island när Gummi flyttade till Sverige. Ett fantastiskt sto med otroliga gångarter. Vidun fick sedemera den stora äran att flytta till Bodil och Irja Hjort. Hon behövde verkligen någon som kunde lägga oceaner av tid i träning på henne. Det gjorde Irja och dessutom red hon hästen fantastiskt bra vilket visade sig på tävlingsbanorna under några år.
Numera är Vidun "mamma" på heltid och vi har lilla förstfödda Vidja i Valne just nu.
Jag kommer att blogga mer om Sara och hennes hästflock. Får ta med mig superkameran ut och ta några paparazzi bilder från buskagen....
Knattarna har ridit sin andra lektion och det har gått finfint, de är jätteduktiga och urmysiga!

Jag tänkte också glädja Anna´s mamma Maria i Gällivare med att sätta in några fina bilder på Anna och Baltasar från i vintras. Tyckter lite synd om henne som inte får träffa sin gulliga dotter så ofta, men gäststugan står tom om andan skulle falla på..... (då får du träffa både dotter och häst.)
Under mars månad bloggar Gummi också på Svenska Islandshästförbundets hemsida.
Mycket läsvärt för er som vill ha lite råd och tips om träning, tävling och allmänna hästämnen.
http://www.icelandichorse.se/Start/Blogg.aspx

Anna och Baltasar
Baltasar ren och fin i vit snö, inte riktigt samma läge just nu.....

onsdag 21 mars 2012

Knatttepremiär

I strålande solsken och takdropp gick premiären för våra nyaste ridskoleelever,3 grupper med tre barn i varje under hela söndageftermiddag.
Det var förväntansfulla, lite nervösa, lite blyga men glada barn som klev in i stallet.
Emelie hade förberett med saft och bulle i fikarummet så där startade vi.
Alla fick berätta lite om sig själv, och sedan berättade vi om oss själva och gården. Lite regler och rutiner sattes upp för allas trivsel och framförallt hästarnas.
Utanför varje box stod en färglad hink med nyinköpta borstar, hovkratsar, mankammar och små rosetter anpassade för små barnhänder och i alla möjliga pastellfärger.
Det borstades och flätades för brinnande livet, lite hjälp med hovkratsning och sadling så var det då dax att kliva in i paddocken.
Upp med alla små och i med fötterna i stigbyglarna som dagen till ära fått nya pyttesmå stigläder... hur gulligt som helst.
Mammor och pappor fick gå bredvid med ett grimskaft i handen och barnen fick lära sig att hålla tyglarna rätt samt stanna, starta och svänga.
Barnen var otroligt duktiga och gjorde precis som man sa. Hästarna var underbart lydiga och lugna.
Det var bara lille Reykur som hade bråttom men är man Nordisk mästare i pass så är man...
Reykurs lilla ryttare Engla bara skrattade och tyckte det var jätteroligt med en pigg häst.
Efter ridningen så blev det lite mer borstande och morötter. Våra hästar har aldrig varit så välborstade och välkammade som den dagen.
Jag kan aldrig sluta att förundras över hur fantastiska dessa islandshästar är i sitt lynne. De känner av när det är dax att vara jättelugna, och de är så försiktiga med barnen både när de är på backen och när de sitter på.
Samma hästar som vi använde nu är både pigga och explosiva i både naturen och på tävlingsbanorna när det sitter lite kunniga ryttare på dem. Säger allt om rasen tycker jag...
Det var en otroligt rolig dag och vi gjorde många nya små bekantskaper. Alla bara LÄNGTADE till nästa söndag och några ville heslt flytta in i stallet och bo hos "sin" häst.

Neva på väg ut med Emma

Anton och Garpur


Tova får lite hjälp av mamma att fixa till Kolskeggur

Engla flätar Reykurs pannlugg


Här rids det för glatta livet...

Hanna sadlar Skjóni



fredag 16 mars 2012

Åreweekend..

Äntligen fredag och solen skiner!
Jag har ju för snart en vecka sedan följt min man i fotspåren och fyllt 50 år, hujeda mig...
Nåja jag började födelsedagen med en ridtur och kom upp på hästen alldeles själv trots min höga ålder.
Förra veckan tillbringade vi i Vemdalskalet med sportlov i strålande sol. Skidåkning och familjemys i flera dagar. Så härligt! En händelserik period med andra ord.
Blev ordentligt firad med massor av fina presenter, god mat i mängder, champagne, blommor och härliga människor runt omkring.
Bland annat fick jag ett par ridbyxor som jag önskat mig, världens snyggaste. Det betyder väl också att jag måste börja rida, eller hur?
Gummi och jag fick en fantastskt present av min mamma. Säger inte vad ,men ordet resa är inblandat.. Tack super super söta mamsen.
En annan present som är otroligt lyxig ska jag njuta av strax.
Av våra underbara vänner fick vi varsin supé med Wallmans salonger på Dippan i Åre.
Tillsammans har vi också hyrt en stuga så nu blir det en hel weekend i Åre med allt vad det innebär och lite till.. Tack gullegrisar!!
Det är inte helt lätt att lämna gården en hel helg, det ska vara hundvakter, kattvakt, hästvakt mm. Tur att vi har så duktiga tjejer runt omkring oss.

Ha en trevlig helg allihopa för det ska vi....


torsdag 15 mars 2012

Kurs i påsk

RIDKURS I VALNE PÅ ANNANDAG PÅSK…


Är ni sugna på en endagskurs med ridlektioner, god lunch, massor av fika och vansinnigt trevligt sällskap??

Måndagen den 9 april placerar vi ut läktarstolarna i solen, fixar renbäddade boxar till din häst och servar dig hela dagen med ridinstruktioner, mat och dryck.

Morgonfika vid ankomst
2 ridpass
Lunch
Eftermiddagsfika
Spånad box samt lunchhö

1 000:-

Vill du hyra häst av oss går det också fint och kostar 200:-
Då ingår även sadel, träns och ev. boots.

Anmäl dig på wedemarks@telia.com eller 070-326 0810


Välkommen!

onsdag 7 mars 2012

Duktiga Hippologer

Gummi jobbar deltid som ridlärare på Wången. Travskolan Wången har ju ett flertal utbildningar med islandshäst, både på gymnasie och högskolenivå.
Under några veckor nu så har han haft ett projekt som står honom varmt om hjärtat... Passridning.
Undervisningen var riktad till både första och andraårseleverna vid Hippologen.
Att lära sig rida pass kräver ju också duktiga passhästar som kan vara lite läromästare åt eleven.
Wången själva hade tre passhästar, en elev hade egen häst och Gummi tog tre egna hästar med sig hemifrån till undervisningen.
Valne hästarna bestod av Reykur, 22 år och flerfaldig nordisk mästare i pass med ungdomsryttare..
Thráinn 22 år, en riktig goding med mycket vilja och mycket pass.
Döggvi, 5-gångs hingst med otrolig pass. Tävlad av Gummi på två SM med finfina resultat.
Eleverna fick börja passträningen i ridhuset, ridning och teori varvat. Efter uppvärmning och lite träning på övergångar, flyttade gänget ut till travbanan. Optimalt för passridning. Otroligt bra underlag, brett och långt.
Eleverna var väldigt duktiga. De var lyhörda för instruktionerna och red verkligen bra.
Det såg ut som att både elever och hästar hade vansinnigt roligt....
Ridläraren hade också jätteroligt och var mer än nöjd med "sina" Hipp tjejer.
Lite bilder från sista träningstillfället. Njut av vackra Wången, vackert väder och härliga ekipage..
Supertuffa Reykur med Mickis i pass.
Caroline och Thráinn i fin pass.

Gummi rider fantastiska Ómur frá Feti i flygande pass samtidigt som han undervisar Charlotte som även hon har Döggvi i en fin flygande pass.

Här är de fyra passkanonerna från Valne Gård.
Hela Hippolog gänget med Gummi i mitten.

lördag 3 mars 2012

World toelt i Danmark

Har för tredje året i rad fått följa med mina härliga landslagsungdomar ( åteminstone några av dem) till Odense sista helgen i februari. Där är en stor hästtävling för hela Europa som pågår inomhus.
Det fina i kråksången är att allt är under samma tak. man kan alltså sitta i en bar och äta, ta ett glas vin, titta på framridningen som pågår mitt i mässhallen. Efter maten kan man strosa runt och shoppa i alla det små butikerna runt om i hallen. Inte ens när man ska gå till hotellet behöver man gå ut. Fiffigt ihopbyggt med en korridor. Arenan är jättestor med stora läktare längst båda långsidorna på ovalbanan. Och man böhöver inte ens en jacka på sig... känns ju vansinnigt lyxigt åtminstone för oss fjällbor som har frusit konstant i fyra månader.
Det var otroligt hög standard på ekipagen, och det var som ett komprimerat VM fast inomhus. Johan Skulasson och Hnokki vann töltfinalen på poäng 9.17, Galet!
På lördagsförmiddagen pågick så Youth cup, vilket är en landskamp mellan de olika länderna. I år var det Norge, Sverige och Danmark som slogs om prispengen på 1 000 EUR.
Vi hade ut i första grenen T2 Linda Antonsson och Isak. Ett rutinerat par som tog Guld på VM i young rider och dessutom brons bland seniorerna. Isak har varit lite krasslig under vintern och han hade nog en aning för mycket överskottsenergi vilket skapade för många galoppinslag i lösa tygelmomentet. Blev tvugna att släppa grenseger till Danmark..
Nästa ut var Johanna Wingstrand och Herkules, de är landslagsekipage för första året och borde inte ha fått in så mycket rutin tillsammans, men shit vad de presterade. Knep grenseger i fyrgång med ett otroligt välridet och prydligt program. Fantastiskt att se!
Sandra Jonsson och Ari stod på tur i femgång. Dessa två samspelta individer tog också guld på VM som young riders. Som vanligt ett bra program utan missar... ända till passen. Första passträckan gick bra men sedan blev stämningen för mycket för Ari och kurvorna för snäva. Han missade de andra två passtäckorna och denna gång gav vi segern till Norge.
Felicia Lindblom och Safir var då sist ut i tölten. De stackarna har alltid den otacksamma uppgiften att försöka rädda upp poängen eftersom det var otroligt jämnt och spännande efter tre grenar.
De gjorde verkligen en fantastiskt fin töltfinal, men marginalerna och domarna var på Danmarks sida så det blev en andra plats.
Alla mina "ungar" skötte sig i alla fall helt otroligt bra och red som vanligt både prydligt och proffsigt. De har dessutom full kontroll på sina hästar vilket ine alltid är fallet hos de övriga.
Man ska också veta att det är en stämning som kokar inne på arenan och de som sitter längst ner mot banan sitter så nära så de kan lätt klappa hästarna på rumpan när de springer förbi. Taggade häster med mycket energi kan lätt flippa ur i allt oväsen.
Sammanfattningsvis så var det en härlig helg. Roligt att träffa hästfolk igen efter vinterdvalan, roligt också att få inspiration i ridningen. Jag lyckades dessutom shoppa nya ridbyxor, tröja och ridhandskar, och det innebär väl förmodligen att jag måste rida??
Gummi följde med som trevligt sällskap och han gick mest runt och surrade med alla islänningar och hade en trevlig semesterweekend.

Världens bästa tjejer!
Johanna och Herkules, segrade i fyrgången..


Prisutdelning