G Einarsson Islandshästar är auktoriserad anläggning, ridskola och B-tränarstation och även Säker hästgård.

torsdag 29 november 2012

Goa ridskoleelever

Har vi på vår ridskola... dessutom jätteduktiga!
Nu har sista ridskoleveckan för denna termin passerats och både elever, lärare och hästar får en välförtjänt vila.
Vårterminen brukar dra i gång i början av mars när den värsta köldperioden har passerat.
I går kväll fick Gummi jättefin present av en av onsdagsgrupperna.
Årets julglögg med en värmare av tovad ull i modell islandshäst. Så otroligt läcker!
Tack snälla snälla ni!
Ha ett riktigt trevligt ridskolelov och vi hoppas att ni kommer tillbaka i mars!


Morgonstund har guld i mun...

Bara för några veckor sedan gick det upp för mig att jag faktiskt kunde ändra mina arbetstider.
Barnen är utflugna och ska inte skjutsas till skolan kl 8.00...
De ska heller inte skjutsas hem efter skolan och ha middagsmat på bordet typ OMG....
Jag har ett arbete där jag kan styra mina arbetstider precis som jag vill, ...nästan
Det är väl märkligt vilken fördröjning jag har i min hjärna. Emelie flyttade till stan i våras och jobbet har jag haft i 25 år.
Inte förrän i oktober slog det mig att jag kan faktiskt rida i dagsljus varje dag!
Sagt och gjort, numera är jag i stallet kl 8, rider en lagom lång och trevlig runda som avslutas vid nio...
Duschar och fixar på nolltid (naturligt vacker...) är i stan kl 10.00. Shit, vilketn hit!
Hästen rids regelbundet, hundarna får en morgonjoggingrunda, jag får dagsljus och blir glad... bara fördelar.
Nu har jag det så där otroligt bra så jag nästan blir avundsjuk på mig själv:)
Här är en bild från gårdagens ridtur när Gummi försöker förklara för Tina att det inte är ok att jaga hästens svans, eller att nafsa den i mulen.

måndag 26 november 2012

Fina friska Galdur

Om någon vecka är det precis elva månadet sedan Galdur fick sitt armbågsben avsparkat i hagen.
Ett riktigt trauma på många sätt...
Hästkliniken gav ett utlåtande - typ, det kanske går att läka ihop men avlivning är nog bättre. Agrias veterinär sa - nej ingen avlivning ni får behandla. Rådgivande veterinär i Sundsvall - Detta går att fixa, hästen ska vila... Veterinär hemma - avliva hästen, det kommer inte att bli bra.
Själv stod man som ett fån och visste varken ut eller in. En fantastiskt fin häst med superfina gångarter i sina allra bästa år.
Med vilken etisk rätt skulla jag fatta ett beslut - leva eller dö? Hade hästen lidit och haft megasmärtor hade valet varit lätt, men så var det inte.
Sagt och gjort vi fattade beslutet att försöka.
Det blev uppbunden i box i tre månader, förskräckligt! Stackarn var så trött i benen så han visste inte vad han skulle ta sig till. Ytterligare tre månade boxvila fast lös. Nu blev det mer humant.
Korta vistelser i hage, små promenader, lätt ridning och nu träning.
Under tiden har vi jobbat stenhårt med specialfodring för att undvika kolik, masserat hela hästen flera gånger om dagen för att hålla igång blodcirkulationen.
Vad som hände först och främst var att hästen blev mycket mer social, avslappnad och trygg, faktiskt mycket gladare.
Dessutom är det så jäkla roligt att idag kunna säga att Galdur är frisk och superfräsch!
Malin Ihrén som har ridit Galdur hos oss i flera år har pysslat om hästen under hela tiden, nu är det hon som får rida honom och försöka få honom i gammal god form och de är på rätt väg.
Vi tog en tur tillsammans i solskenet igår, tyvärr bara i skritt på grund av stenhårt underlag.
Men jag blir varm i hela mammahjärtat när jag ser hur fin han är.
Stort tack till Malin Ihrén, Anna Mattsson, Eva och Erica Herbertsson som la ner tonvis med arbete och kärlek för att hjälpa Galdur.

Unghästridning

Äntligen hann jag hem i tid på eftermiddagen för att hinna se åtminstone den ena av buspojkarna ridas, eller "åkas på" kanske är en bättre beskrivning.
På grund av tidsbrist, övriga träningshästar och ett ligghallsbygge så har dessa små gentlemen varit rätt sparsamt hanterade, men det kanske inte är fel det heller.
Fördelen med sina egna hästar att man gör precis så lite eller så mycket man vill...
I alla fall så skulle vår nya gårds och hästskötare Emil Sundström tillsammans med  Alice, en duktig praktikant från Wången sitta på Bassi en sväng i korallen.
Han uppförde sig exemplariskt och var hur snäll och medgörlig som helst. Inte ett enda krumsprång så långt ögat nådde...
Bassis vapendragare och bästa kompis Baltazar som har varit tuff, hård och bestämd under hela sin uppväxt har under inridningsperioden förvandlats till en supersnäll och medgörlig kille som inte gärna gör något i onödan. Tänk hur det kan förändras..
Planerna för dessa två herrar är nu kastrering snarast möjligt, fortsatt träning och sedan vila i hingstflocken fram till i vår när andra delen av inridningsprojektet sätts igång. Spännande!

Bassi från Valne Gård. född 2009. e.Ómur frá Feti u.Muska frá Keldudal

Emil som kommer från Mellerud och har gått hästskötarutbildningen på Wången kom till oss i september och ska göra ett års arbetspraktik. Hans plan är att söka in på hovslagarutbildningen och kanske också göra ett C tränar prov så småningom. Superduktig kille som dessutom har snickarkunskaper, kan det bli bättre... Roligt som omväxling också att ha en stallkille istället för en stalltjej. (tycker i alla fall jag).

torsdag 22 november 2012

Lärorik lördag

I lördags hade LRF i samarbete med Wången ett seminarium för lönsamt hästföretagande.
Det är väl verkligen ett ämne som man vill kunna allt om, jag känner mig mer som en expert på olönsamt häsföretagande....
Dagen började med en föreläsning om hästens välfärd. Ett ämne som för oss allra flesta är en självklarhet men dock inte för alla.
Det finns säkert många rötägg runt om i världen som behandlar både hästar och andra djur väldigt illa. Jag tror i alla fall att det är nyttigt att då och då bli påmind om hur viktigt detta är!
En mycket intressant information om Aktiv grupphästhållning (Active horse eller Active stable) Det här intresserade mig väldigt mycket.
Tänk att ha som en gigantisk "dagisgård" för alla hästar huller om buller, men med sådana välplanerade och stora ytor så att de inte behöver bråka. Torra fina ligghallar, datastyrda foderstationer och anlagda ytor överallt som lätt mockas av med en liten traktor...
Fatta vilken arbetsbesparing! Så många extra timmar i soffan med gott samvete...
Skämt åsido så skulle det dra ner kostnaderna rejält både på foder, strö och arbetskarft. Den största vinningen skulle ända vara friskare och nöjdare hästar. Initialkostnaden för detta ligger på ca 2,5 miljoner. Det känns som att det mesta jag vill ha kostar sisådär 2,5 miljoner (typ ridhus..) Men visst är det väl roligt att drömma och skissa på hur man skulle vilja ha det.
Dagen fortsatte med nyttig information om personförsäkringar....slarvas kaske ofta med.
Efter den galet goda lunchen så var det dax för Gummi och Valne Rehab & Spa att presentera sig.
Gummi hade en liten riduppvisning i ridhuset med en nybadad och nyklippt vit Döggvi. Han är ju bra jäkla snygg... (Tänkte i första hand på Döggvi, men Gummi är inte så pjåkig heller när han är nybadad och nyklippt...) Under ridningen berättade han lite om sig själv och hur han har byggt upp sin verksamhet. Berättade också lite om tänket kring träning av häst.
Efter ett par rätt lyckade passrepor så var det dax att presentera den nya storsatsningen, Rehab. Detta gjordes tillsammans med Wångens marknadschef Ronny Wicksell samt veterinär Ulf Hedenström och hovlsagare Daniel van Der blij.
Det känns som att folket på läktaren uppfattade detta mycket positivt och att de verkligen trodde på satsningen. Första steget i marknadsföringen avklarad!
Efter detta så berättade Ulf Hedenström om det stora projekt som Wången har gjort på 16 travhästar som har fodrats enbart med grovfoder med högt näringsvärde och gått ute på lösdrift.
Spännande projekt som har pågått i två år och som visar att dessa hästar har presterat lika bra och utvecklats lika bra som hästar som fått massor med kraftfoder och stått på stall. Dagen avslutades med gott fika och jag åkte hem nöjd och med massor av inspiration.

Vackra vita hingsten och "prinsen" på ryggen...

                                                                 Ulf Hedenström visar projekthästarnas lösdrift

onsdag 14 november 2012

Småttingar på tillväxt

Vi har i dagarna fått vårt egna grovfoder analyserat.
Det är inte jättemycket mark som vi tar hö på men tillräckligt för att klara det egna behovet av hösilage. Ridhästarna får en mix av hösilage och torrhö, vilket gör att vi köper torrhö av vår granne som är otroligt duktig på foder.
I alla fall så lämnade vi in vårt hösilgae för analys och gud vet vad dessa marker är gödslade med??
Vi hade ett värde på smältbart råprotein av 91g/kg TS och 10,9 MJ/kg Ts. Torrsubstansen var på 84%
Min första tanke var - shit nu övergöder vi unghästarna med protein och energi... What to do?
Idag har jag gjort foderstater så det står härliga till och bara fått det konstaterat att fodret är perfekt. Alla andra värden såsom kalcium, fosfor, kalium, magnesium mm var också helt rätt för dessa ynglingar som är på tillväxt.
Så jäkla skönt!
Det är en skön känsla att veta att man har ett bra grovfoder, att speciellt unghästarna som ska växa och musklas får den näring och det protein de behöver.
I och för sig får man ändå vara uppmärksam på hullet så att de inte blir för tjocka, vilket är svårt när de har fri tillgång på mat. (Lyckostar)
Igår när jag var ute hos dem så var maten slut, tråkigt läge... men det som händer då är att då leker de och rör sig mycket mer.
Det är ju väldigt trist att stå och stirra på en tom matplats. Därför är det nog inte helt galet att låta det vara tomt några timmar mellan balarna. Dels petar de i sig det sista i fodertunnan och dels får de sysselsätta sig lite.
Här leker de förmodligen "så går vi runt kring en enrisesnår...." det såg ut som någon form av mix mellan dans kring granen och tittut...

fredag 9 november 2012

Nu händer det grejer i Valne!

Vi har under ett antal månader suttit hemma och smitt planer... stora planer.
Som vanligt är det gårdens egen diva - Sproti frá Sjavarborg, som är upprinnelsen till det hela med sin ganska långvariga senskada.
Behovet av att kunna rehabilitera och träna hästar på ett skonsamt och effektivt sätt. En metod där man även främjar en snabbare och stabilare läkningsprocess.
Gummi har länge sneglat på ett skrittband med vattenmotstånd att ha som alternativ träning, men aldrig riktigt kommit till skott.
Nu har vi bestämt oss!
Vi satsar stort och bygger upp ett rehab och spa center hemma på gården.
Helt nyrenoverade stora, ljusa lokaler på ca 250 m2 finns redan komplett med vatten, avlopp, ventilation och el.
Där bygger vi 5 stora gästboxar i ett av utrymmena och i det andra utrymmet bygger vi upp själva rehabanläggningen.
Ett skritt/trav band med vattenmotstånd, en stor SPA tank, solarium, hästvåg och en shock wave utrustning.
Vi kommer att ta emot hästar för enstaka behandlingar och även hästar som stallas upp och rehabiliteras under en längre tid.
Den här anläggningen byggs upp för alla hästraser, dvs mått på maskiner, boxar och övriga utrymmen är anpassade även för stora hästar.
Det här är behandlingar som passar alla typer av hästar både skadade och friska. Att sätta häst i vattenträning efter en lång vila, en kraftigt överviktig häst, att ha som komplement till ridning mm. Användningsområdet är stort.
Vi kommer att samarbeta med veterinärer, certifierade hovslagare och equiterapeut.
Målet är också att kunna anställa färdigutbildad hippolog redan i sommar.
Galet eller inte galet  -  det återstår att se!
HORSE-TRAINER WATER är ett av världens bästa vattenlöpband för hästar.

För regelbunden träning av friska hästar, och snabbare läkning av skadade hästar.

HORSE-TRAINER WATER är en träningsmaskin för hästar. Den kan användas i professionella träningsstall, av ambitiösa elitryttare så väl som för rehabilitering av skadade hästar.
Maskinen är unik eftersom hästen kan träna i skrittempo, i den vattenhöjd man själv önskar, upp till ungefär skulderhöjd.
Fördelarna med WATER är att den förbättrar hästens bärkraft, och på så sätt reduceras viktbelastning på och skakningar av lederna, samtidigt som det skapas ett motstånd för ledrörelsen. Vattenmotståndet har visat sig medföra en specifik gångmodifikation vid olika vattenhöjder, och dessa modifikationer kan inkorporeras i rehabiliteringsprogrammet.
Internationella tester av denna alternativa träningsmetod har visat att ”det är en perfekt lösning för att få ökad kondition och förbättrad prestation, att den främjar korrekt hållning och balanserad gång, ökar hjärtfunktionen, gynnar muskelutvecklingen samt förbättrar flexibiliteten”. Ytterligare mätningar har visat att återuppträning på vattenlöpband reducerade rehabiliteringstiden med 50-60%.
HORSETRAINER PRODUCTS är exklusiv ensamförsäljare av det ORIGINELLA Equine Therapeutic Spa, som är utvecklat och tillverkat i Australien – använt och dokumenterat av professor Hunt MVSc, PhD, G.Dip.Ed(Tert) legitimerad veterinär med 5 års forskning på universitetet i Sydney, Australien.
En av de bästa sakerna med kyla är att de hälsosamma effekterna i läkningsprocessen inte åsidosätts.
Ingående undersökningar från University of Sydney Orange har visat att HORSE-TRAINER SPA har en hälsosam effekt på de flesta vanligt förekommande skador som drabbar hästens underben.
  • Sen- & ledbandsskador
  • Skador i det inre benet dvs. ömma skenben
  • Ledåkommor
  • Benbrott och överben
  • Skakningar
  • Skärsår & infektioner i underben
  • Postoperativa komplikationer
  • Sårläkning
  • Ökad hovväxt
  • Mjukvävnadsskador
HORSE-TRAINER SUN är ett solarium utvecklat av hästfolk för hästar. Det finns två olika modeller av solarium att välja mellan, som täcker alla behov inom IR-behandling och torkning av hästar.
Ett hästsolarium består av ett antal stora, röda lampor med infraröda strålar (IR), inte att förväxla med ultravioletta strålar (UV), som är solens strålar. När dessa värmestrålar når hästen tränger de in i muskulaturen och hjälper till att öka blodcirkulationen och förbättra musklernas elasticitet. Detta gör att man får en snabbare läkning efter skador. Användning av solarium som uppvärmning innan träning gör att speciellt ryggmusklerna blir avslappnade, och detta ger ett bättre utbyte av träningspasset. Solariet är också mycket effektivt till torkning av hästen antingen efter träning, eller om hästen blivit tvättad och iordninggjord inför tävling.

måndag 5 november 2012

Hundutställning

Prövades för första gången i lördags...
Nåja för mig var det andra gången. Jag hade en Golden Retriver för många år sedan som hette Artur.
Uppfödaren ville så gärna att Artur skulle ställas ut, och jag tänkte att det kan väl inte vara hela världen....
På Östersundstravet med hundratals hundar stövlade vi in, med endast en vattenflaska, skål och en liten borste i bagaget.
Alla andra hundar kom med släpvagnar fulla med prylar! Helt Galet.
Efter en lång dag med lite rosetter och dyligt så stod vi i alla fall i någon sorts final. Domaren gick fram till alla en och en och gav ett utlåtande.
Mitt utlåtande blev.. Du har en fin hund, men ge den en ärlig chans och byt hundförare. Sådärja! Då var den karriären över.. Kort och intensiv.
Sisådär femton  år senare var det alltså dags för Tina Turner att granskas i sömmarna.
Vis av förnedringen förra gången så blev det Gummi som fick vara hundförare.
Nu gick det ju väldigt bra och Tina fick jättefin bedömning. Hon fick Hederspris och blev Bäst i rasen. Efter det skulle hon in i någon sorts gruppfinal. Där hamnade hon bland bara vuxna hundar som stod uppställda som statyer! Lilla söta Tina hade då fått nog av spektakel och höll fullkomligen på att krypa ur pälsen av rastlöshet. Hon gick inte vidare till nästa final. Vi fick ta vårat pick och pack och åka hem.
Vi är i alla fall otroligt stolta över vår fina hund. Hon är bara 14 månader och proppfull med lek och bus i hela kroppen. Hon var så duktig och fokuserad de första två timmarna, men sedan pallade hon inte rollen som superlydig och lugn. Det var ju faktiskt en hangar full av olika hundar och för henne betydde det Världens största lekpark...
Vi ska nog träna lite mer på detta och försöka igen när det blir tillfälle.
Mycket vänta var det...
Full fokus, på husse eller på godisbiten?
Finfint betyg och två fina rosetter...