G Einarsson Islandshästar är auktoriserad anläggning, ridskola och B-tränarstation och även Säker hästgård.

tisdag 28 maj 2013

Härliga elever!

Vi bedriver nog Världens minsta ridskola för tillfället.
Men vi har säkert Världens mysigaste och bästa elever!!
Den här veckan är det terminsavslutningar för vuxen och ungdomsgrupperna, medan barnen har tur och får rida i två veckor till.
Vädret igår kväll var helt sagolikt och eftersom Gummi var på examinationsresa någonstans i Sverige, så var det Sara som fick ta måndagsgruppen på en lång uteritt.
Tanken var ett tag att jag skull rida med dem, men sen arbetsdag samt träningsvärken från helvetet satte stopp för det.
(Jag gick ju en liten ridkurs med två ridpass i lördags och dessa pass var långt mycket mer än vad denna gamla, slitna kropp klarade av. Vet inte hur instruktören tänkte, men det kändes som att han skulle ge igen för någon oförätt.......)
I alla fall så red hela gänget ner till Näldsjön och vadade med hästarna. Skjoni hade tyligen blivit överlycklig och velat kasta sig i böljorna. Eftersom han växte upp i Skåne så kanske han är van att få bada och simma, nu bor den stackaren i Jämtland där vi mest kan erbjuda djupsnö..
Efter ridningen var det fikadax och mysigt småprat. Hela gänget hade fixat en superfin present som bestod av en fin "byrålåda" med kryddväxter av olika slag, en flaska vin samt en liten bytta med bra att ha saker. Så himla gulligt! Blev superglad för det :)
Här är lite bilder från ridturen som Guns Sjöström har tagit.

Reykur cool som vanligt, medan Döggvi ser skeptisk ut..

På väg...

Sara har händerna fulla med både Hrimnir och handhäst.



Superfina presenten !

fredag 24 maj 2013

Aktiviteter framåt...

Just nu har vi en kampanj för sommaren där man kan lämna in sin häst för vattenträning och helinackordering per vecka.
Normalt kostar det 3 500:-, och i sommar sänker vi priset ner till 2 500:-
Ett perfekt tillfälle om man ska åka bort på semester och behöver hästvakt, eller bara vill träna upp och stärka sin häst med mera muskler under en period.
I går checkade vi in ett fantastiskt fint 3-årigt travsto som har haft lite problem med ett framben. Hon ska bo hos oss i en månad och det ska bli jättespännande att se vad träningen kan ge på den tiden.
Lilla Rakel från Jemthagen har också startat upp sin vattenträning. Där är syftet att försöka muskla upp rygg och bakparti.
Onekligen en rolig verksamhet, och hästarna verkar gilla det :)
Endags ridkurser har vi också planerat in under både höst och vårtermin, en dag i månaden med start i juni.
Många efterfrågar kontnuitet i träningen, och det här är ett försök att få till en mera regelbunden träning med tydliga mål och med hemläxor mellan träningarna.
När vargavintern sätter klorna i Jämtland så flyttar vi över till ridhuset på Wången. Stort, ljust, varmt och med ett härligt underlag.
Man upplever alltid en känsla av lyx när man kan komma in där på vintern. Slita av sig täckbyxor, tumhandskar, halsdukar, mössor och dunjackor. Rida och kunna fokusera på det, utan att irritera sig på väder eller underlag.
Information och datum kommer inom kort ut på hemsidan..
Som vanligt så står Gummi för undervisningen och jag för utodringen... God mat och fika utlovas!

onsdag 22 maj 2013

Avelsbedömning

Ja då var det dax igen då... Årets stora begivenhet och examinationen på ett långt, slitsamt men ändå roligt arbete.
Avelsbedömningarna på Wången som går av stapeln 7-9 juni.
Det tvättas, flätas, skos, vattentränas och rids dagarna i ända. Som läget är just nu så är det väl ca 10 hästar som Gummi ska visa.
Nu är ju detta med träning och hästar både levande och färskvara, så man vet inte förrän samma dag om alla hästar är på topp just då.
Självklart hoppas vi på det, och också på att alla hästar har just sina bästa dagar den helgen.
Anmälningstiden går ut på fredag och vi har ingen aning om hur många hästar som är anmälda. Avelskansliet verkar i stort sett obemannat pga sjukdom vilket tyvärr resulterar i dålig eller ingen information.
Vi ska visa vår fina skimmelhingst Hrimnir som är fem år. För att få visa hingst så måste han spattröntgas med fyra plåtar på varje ben.
Dessa plåtar skickas sedan till avelskansliet som i sin tur skickar dem vidare till Island där de läses av.
Vi gjorde detta i väldigt god tid, men har inte fått några svar på detta ännu. Vi får helt enkelt chansa på att allt var topp och skicka in både anmälan och pengar...
Förutom Hrimnir ska vi visa Dis från Gormgården som är sex år och visad redan som fyraåring med en fin andraklassbedömning som fyrgångssto.
De övriga hästarna är träningshästar från när och fjärran.
Efter bedömningarna åker dessa hästar hem och Gummi, Sara och Emil får ladda batterierna några dagar innan den nationella tävlingen startar.
Själv har jag väldigt svårt för avelsbedömningar... säkert mest för att jag inte kan det, men jag tycker det är otroligt frustreande när tre personer ska gemensamt tycka till om min häst är tillräckligt bra eller inte.
Det är bedömning, jag vet - och tävling är också bedömning. Men på tävling är det fem domare som dömer enskilt, och man får räkna bort högsta och lägsta poäng vilket ger ett snittresultat.
Jag brukar inte ens vara där och titta för att undvika hög puls och hjärtsvikt.... men nu måsta jag nog i alla fall titta på min vackra, snälla Hrimnir som är efter fina föräldrarna Muska frá Keldudal och Hrimbakkur frá Holshúsum.

Världens goaste och coolaste hingst..

Hrimnir som föl 2008
Alla handlingar klara, med spattröntgen o allt..

måndag 20 maj 2013

Ett litet underverk

I lördagsnatt föddes ett litet stoföl efter Muska och Döggvi.
Det är Muskas tioende avkomma sedan hon kom till oss, och hon måste vara den bästa fölerskan någonsin.
Allt enligt skolboken, så cool och så duktig.. Även om hon hanterar sina fölningar själv med glans, så är jag så otroligt tacksam mot Maarit och leif som verkligen har superkoll och glatt offrar sin dyrbara sömn för att inte missa fölningarna.
Den lilla damen som ska få ett namn på D så småningom (fick inte döpa henne till Doris för Gummi...) är så bedårande söt.
Hon är svart just nu men med tydlig skimmelfärg runt ögon, mule och i öronen.
Rena småflicksdrömhästen :)
Man är ju så glad och lättad när det går bra, och både föl och sto är friska och pigga. För en gång skull fölade Muska när det var varmt och skönt ute. Oftast tycker jag att jag har stått och tittat på en liten halvblöt frusen krake i skitdåligt väder.
Nu väntar vi med spänning på att Snekkja från Musö fölar i mitten av juni. Vi har fått låna detta superfina sto av Lena Adervall, även där är Döggvi den stolta fadern.
På fredag skickar vi Spes frá Littla Tungu ner med Maarit och Leif till Stenholmen, där ska hon betäckas med Teigur vom Kronshof.
Hoppas ju såklart på en megastjärna!
Muska ska få komma hem till vita, vackra Döggvi . Jag tar gärna en likadan liten skönhet nästa år igen.
Det är väl härligt med föltider!!!
Skimmel tänker jag bli.
Tjatig morsa
Kissande ställning på vingliga ben..

Nyfödd, blöt och förvirrad... Bild. Maarit Friman
Nu är jag på G!

Ett litet mellanmål är aldrig fel..

måndag 13 maj 2013

Så frisk

I går gjordes en veterinärcheck på Sproti efter hans tävlande och resa.
Böjprov på alla fyra benen samt kontroll av senor och gaffelband.
Helt ohalt, och inga ömmande punkter på benen !
Känns så ofattbart härligt... (¨Måste underhålla den här kontakten med "Kosmos" som Agneta Atleström lärt mig)
Det verkar funka :)
Hurra!

8,88

Nu har det hänt!! Det vi har väntat på, längtat till och samtidigt fasat för...
Sproti har gjort sin första stilpasstävling på nästan två år.
Efter VM 2011 konstaterades att han hade en gaffelbandsskada på vänster framben, samt visade hälta på båda bakbenen. Prognosen var inte bra och veterinären hade inte stor tro på att han skulle komma tillbaka i tävlingsskick.
Lång vila, långsam och väl förberedd igångsättning, massor av tid på vattenbandet och oceaner av tålamod har rehabprocessen bestått av.
I torsdagskväll gjorde han sitt bästa stilpasslöp någonsin men 9.17 poäng i andra löpet och totalt 8.88!
Det gav både en tår i ögat och ståpäls. Vilken häst han är!!
Den lycka han visade när han äntligen fick hoppa in i släpet och följa med var obeskrivlig.
När vi lastade ur efter sex timmars körning så tog jag honom på en promenad, det resulterade i att jag fick en powerwalk runt travbanan på ny rekordtid. Måste ha sett roligt ut eftersom hästen gick med mig och inte tvärtom... fick säkert alla horsemanshipmänniskor att rysa av förakt över obefintligt ledarskap.
Det gjorde ingenting, han fick gärna dra mig härifrån till evigheten om han ville. Att se hästen så pigg och överlycklig var stort!
Nu ska han ridas och fortsätta vattenträningen fram till SM. Han får snällt stanna hemma när vi åker till Strömsholm, men om banorna är bra på Wången så kanske han får visa upp sig där.
Helgen fortsatten storstilat med superbra tider i både passlöp och speedpass med Flugar. 22,94 i passlöp och 7.78 i speedpass.
Det är galet bra för att vara första tävlingen för året. Nu har vi väldigt många snabba hästar i Sverige så detta räckte till två stycken tredjeplaceringar.
Den som skrällde mest i fartgrenarna var Thorvaldur Arnarsson med sin blixtsnabba isabell. Han vann passlöpet 250 m på tiden 21.93 och speedpassen på 7.46. Det var jätteroligt och de var väl värda detta.
Den här sporten har verkligen inget bäst före datum på ryttare. Erfarenhet, rutin och ödmjukhet är viktigare egenskaper hos ryttaren än vad åldern är..:)
Själv har jag träget suttit och tittat på tänkbara landslagskandidater hela helgen. Kan inte säga att poängen var skyhöga men några ljusglimtar här och där såg jag allt..

Passtjärnorna tillsammans
Om alla bara tittar på mig så är jag nöjd....

Peptalk inför passlöpen, Flugar måste ha sagt något roligt...

Vackra vita var också med ,men för taggad för att hamna på någon prispall




tisdag 7 maj 2013

Weekend i Valne

Då har vi återigen kört en Valne mysweekend men åtta glada ryttare.
Har ju kallat detta för husmorsweekend fram till nu, när jag i jämtställdhetens tid fått döpa om den till husmors & husfars weekend...
Sju damer och en herre checkad in i stugan i fredagskväll när regn, snöglopp och lera förgyllde gården.
Räkmacka, vin och chokladpraliner blev kostcirkeln för fredagskvällen.
Lördag morgon var det strålande sol igen och ridning i paddock, uteritt och massage stod på schemat...
Frukost, lunch, fika, after ride och middag klämde vi in under dagen och jag är helt övertygad om att ingen behövde vara hungrig.
På lördagkvällen hände det däremot något ovanligt. Deltagarna däckade redan vid 23-tiden ?? Har aldrig hänt i världshistorien.
Om det beror på mental mognad eller eftermiddagens Jägermeisterbuffé vet jag inte, men de var otroligt pigga och klarögda på söndagen.
Privatlektioner under hela dagen med hamburgergrillning som lunchavbrott.
Alla droppade av eftersom, och samtliga var överens om att samma race körs igen i oktober...
Möjligen var stackars Cilla Eriksson tveksam, efter att fått lyssna på en hel snarkorkester i "ridlägrets" sovsal under natten.
Som tur var hade hon mobil, Spotify och hörlurar med sig..
Det är mycket förberedelser och mycket servande under hela helgen. Otroligt skönt att lägga fötterna i högläge på söndag kväll samtidigt som man mumsar i sig matrester... Ändå en otroligt skön och behaglig känsla, trevliga människor, god mat, mycket skratt gör att energidepåerna fylls till brädden. Laddar så gärna om inför ankomsten i oktober :)
Första uterittsgänget tillbaka helskinnade

Läktaren ordningsställd på lördag morgon..

Två glada husmödrar..observera att solglasögen inte beror på röda ögon, utan enbart på solsken

Samma glada husmödrar har skiftbyte i paddocken.