G Einarsson Islandshästar är auktoriserad anläggning, ridskola och B-tränarstation och även Säker hästgård.

onsdag 26 augusti 2015

Gummi och Sproti på Sportnytt




Äntligen har SVT fått in ett reportage om vår fantastiska sport!
Det var helt och hållet Sara Leijmans förtjänst, superduktig reporter på SVT regionalt, tillika islandshästägare och ryttare.
Sara var hemma hos oss en eftermiddag och gjorde ett fantastiskt reportage med jättebra intervju och häftig inspelning. Gummi fick bland annat rida med en kamera runt midjan, så tittarna fick uppleva känslan och farten från hästryggen.
Inslaget visades på lokalnyheterna i fredagskväll, och hör och häpna...även på Sportnytt kl 22.00.
Helt otroligt!!
Inslaget väckte massor av uppmärksamhet och Sara ska verkligen ta åt sig äran av att ha placerat Islandshästsporten i finrummet!


http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jamtland/han-maste-bara-leva

tisdag 25 augusti 2015

Ett nytt bättre liv..


 I början av mars inledde jag min resa mot ett bättre och hälsosammare liv. Det låter ju klyschigt och präktigt, men jag hade kommit till en gräns där övervikt, trötthet och självförakt tog för stor plats i tillvaron. Självföraktet för att jag var för svag att ta tag i problemet och bara gnällde istället.
Gick på en föreläsning med Linda Vikström "Halva Lindha", som har gjort en enorm viktresa och gått ner 70 kilo med hjälp av LCHF och träning.
På den föreläsningen fick jag tips om hennes PT Jonas Brandt, som hjälp henne att komma i form.
Det tog ytterligare någon månad innan jag ringde upp honom och bad om hjälp..
Det var steg ett, bara efter telefonsamtalet kände jag mig duktigare.
Vi träffades och pratade igenom hela biten, alltifrån hur och vad jag skulle äta till hur han tyckte att tränandet skulle läggas upp.
LCHF metoden funkade inte på mig, så jag fick lite andra tips och råd. Otroligt lätta, enkla och tydliga instruktioner. Jag äter faktiskt det mesta. Det som gett mest resultat är tipsen om hur jag ska tänka för att inte äta för mycket och för fel, att alltid förbereda ätandet och att alltid ha de bra alternativen tillgängliga. Att skippa frukosten några dagar i veckan och låta det gå 14-16 timmar mellan sista och första mål mat har också gett otrolig effekt.
Jag började träna i grupp utomhus, powerworks.. Det är en kombination av kondition och styrka där vi bara använder kroppen som redskap. Det är grymt jobbigt, och de första sex veckorna dog jag i princip varje gång. Jag hade så jäkla ont i kroppen och hade ångest inför varje träning, men eftersom Jonas pushade, peppade och tjatade så var jag bara tvungen att hänga i.
Det är superskön stämning i grupperna som varierar i storlek och deltagare varje gång, men ingen behöver någonsin känna sig dålig. Alla bara hejar och stöttar varandra.
Under hela våren och sommaren har vi haft två PT på passen, Jonas Brandt och Erika Nordenström-Benninghoff.
I dag flyttade Erika till USA, det blir en förlust för oss.. men Jonas får jaga oss desto mer istället. Positiva, tålmodiga och otroligt kunniga tränare. De har fått mig att känna mig duktig och stolt efter varje träningspass, oavsett hur klumsig jag i själva verket har varit.
Nu har jag faktiskt tappat typ 15 kilo, fått massor av kondition, hittat flera muskler på kroppen som jag inte visste fanns och jag kan göra armhävningar!
Den absolut bästa investering jag någonsin gjort i mitt liv! Men helt klart är, att utan min PT som på riktigt jagar mig och tvingar mig att springa en sträcka till, eller göra 10 squats extra när jag egentligen är död hade jag aldrig kommit så här långt.
Som läget är nu så ser jag fram emot träningarna varje gång, och hade någon sagt det till mig för sex månader sedan så hade jag skrattat mig fördärvad.....
Viktminskningen och muskelbyggnaden har ju såklart förbättrat ridningen avsevärt, och jag är helt övertygad om att min häst är lyckligast av alla som har en betydligt lättare och stabilare ryttare att släpa runt på!
Bilderna är tagna på vår träning i Ladängsbacken i går kväll.. De två nedersta har jag tjuvlånat från Halva Lindhas blogg, som ni för övrigt kan gå in och läsa och få massor av inspiration. http://halvalindha.se/  Läs även mer om världens bästa träning på http://www.powerworkspt.com/



                                                               








måndag 24 augusti 2015

Stjärnuppskattning

Man behöver inte vara bäst i världen för att få uppskattning..
Mina underbara vänner på tredagarskursen hyllade mig med skumpa och guldmedalj gjord av choklad!
Som outtröttlig arrangör av världens bästa kurs fick jag alltså både applåder och jubel!
Tack fina ni! Det gläder och värmer hjärtat, dessutom blir man otroligt taggad att göra det igen.



Ett guld och ett silver

Vill ju inte vara sämre än världsmästaren, så jag gör lika som min förebild...
Kniper andra platsen i vår paradgren fyrgång V2, och drämmer till med guld i töltgrenen T3.
Det handlar alltså om det stora mästerskapet Gneisti Open som gick av stapeln på Wången i helgen.
Tror det är första gången ever som jag inte roddar tävlingen, utan bara helt enkelt är med och tävlar.
Det var otroligt skönt eftersom jag kunde tillbringa största delen av helgen på hemmaplan med hundarna och lite trevliga gäster. Har inte haft många sådana helger i sommar....
Det här var rena lyxen, att få tävla direkt efter världens bästa kurs förra helgen. Det var så många små detaljer som instruktörerna på tredagarskursen gav, som hjälpte mig att höja mina poäng rätt mycket.
Absolut min bästa ridning någonsin :) Sedan att inte alla pusselbitar satt på plats samtidigt gör ingenting, eftersom helheten kändes fantastisk. Vi hade inte mycket till trav i fyrgångsfinalen eftersom vi blev omridna flera gånger.... då vill Kolan helst tävla i kapplöpning så det blev en härlig mix av gångarter. Normalt sett har vi rätt fin trav som brukar belönas med 6:or och någon enstaka 6.5.
Nu känns det bara så jäkla roligt och inspirerande att fortsätta träna.
Jag är taggad!!
Näst största pussen till Världsmästaren som fick vara groom och tränare i helgen. Tränarbiten gick finfint men det där groomandet tror jag inte blir hans största grej,,,
Absolut största och blötaste pussen till min fina häst Kolskeggur som bara ställer upp och gör det jag ber om - Kärlek!
Tyckte dock synd om teamet som gjorde tävlingen, dels var de oerfarna och de var alldeles för få. De fick slita ordentligt, vilket på sikt tar död på glädjen...
Jag summerar i alla fall min helg som väldigt trevlig med härliga vänner, framgång på tävlingsbanan och strålande solsken!
Vilken pokalskörd det börjar bli - måste bygga ut snart..

Prisutdelning i T3

Gud så vackert fotat av groomen



söndag 23 augusti 2015

Uppvaktad..

I går kom det en stor vacker blombukett med ett kort från Krokoms kommun.
Blommorna levererades personligen hem till oss.
Jag blir både stolt och glad över uppvaktningen.


fredag 21 augusti 2015

Tårfyllt ögonblick

En utav de mest minnesvärda stunderna på VM, långt ifrån blågula flaggor och hejaramsor...

Foto: Ishestnews.se

Svenska Islandshästförbundet har med hjälp av hästföretag och privatpersoner i Sverige samlat ihop pengar till en otroligt vacker målning föreställande Einar Öder Magnusson och Glódafeykir.
Porträttet är målat från en bild tagen på Landsmot 2012, när Einar och Glódafeykir vann B-flokk!
Detta porträtt överlämnades till Einars fru Svanhvit Kristiansdottir och deras fyra barn, vid en liten men makalöst stämningsfull ceremoni i SIFs avelsmonter.
För mig och Gummi var det en självklarhet att skänka ett bidrag till detta. Även Gneisti valde att vara med och lämna ett bidrag. Einar har betytt otroligt mycket för många ryttare i Gneistland under våra tredagarskurser.
För Gummi är saknaden efter Einar stor, och det går inte en dag utan att han tänker på honom och pratar om honom.
Det blev såklart både tungt i hjärtat och massor av tårar under cermonin, men ändå hoppfullt och vackert.
Strax innan detta hade Glódafeykir vunnit sin klass i avels VM, det borde Einar fått varit med om!
Nu är jag rätt säker på att han finns med oss och har full koll på vad som händer. Lika säker är jag på att han var med och gav Gummi en spark i röven och mental styrka inför de två sista heaten i passlöpen, som gav honom VM Guld!


Foto: Ishestnews.se


måndag 17 augusti 2015

Min sommars höjdpunkt

..är faktiskt inte VM i Herning, även om det ligger högt upp på listan.
För fjortonde året i rad så har Gneistis berömda tredagarskurs gått av stapeln.
Den uppfann Gummi och jag 2002 när vi satt och funderade hur man skulle kunna utveckla kursandet och även få in andra värden i en ridkurs.
Vi brukar ha tre instruktörer, i år var det premiär för Anton Pall Nielsson som tillsammans med Atli Gudmundsson och Gummi drillade oss i den ädla ridkonsten.
Vi rider två lektioner var för varje instruktör och  vi får avnjuta en fantastisk clinic, där herrarna har varsin dag.
Efter ridningen så finns möjlighet till massage, bastu, badbaljor och relax.
Frukost,, lunch och middag i wärdshuset och på kvällen så har vi gemensamt hästsnack med diskussioner, frågor med en blandning av teori och berättelser.
Det är otroligt häftigt att få sitta tillsammans med sån kunskapsbank och sådan hästerfarenhet.
Dessa killar kan verkligen sin sak.
Mycket skratt och en superskön stämning i dagarna tre. Det är semester!
I år var kursen lite trög att fylla av olika anledningar, vilket gjorde att vi raggade sponsring och sålde enstaka lektioner för att få den att gå ihop.
Det gör jag inte om!! Hade behövts en administratör på heltid för att få ihop det pusslet.
Har faktiskt redan bokat upp Wången och dessa herrar till nästa år igen. Då blir det 19-21 augusti.
Är inte kursen fullbokad med heltidskursare den 30 april så ställs den in - punkt-
Självklart hoppas jag att den blir av igen, och de kursare som vad med i år kommer säkerligen att gå den igen!
Tack alla inblandade för en supernajs weekend!
De tre vise männen..


Inge dålig ridmiljö vi har.

Gulliga wärdshuspersonalen firade Gummi och Sproti med supergod tårta!

Finns många roliga berättelser från herrarnas tidiga hästkarriär

Den klassiska fotobakgrunden på Wången! Jag och min fina skimmelhings Hrimnir..

En del är mer avslappnade än andra

Varsin tårta såklart!


torsdag 13 augusti 2015

Simply the best..... .



..... Sjung Kjell Andersson band för mig och Gummi, när vi höll vår stora firarfest två veckor innan avfärd mot VM. En hyllning till oss, som var jättehäftig! Och nog måste man hålla med om att det stämmer....

Nu har vi kommit hem till vardagen igen!
Massor av jobb och ouppackade väskor.......
Det tar ett tag att landa i den verkligheten, man är fortfarande uppfylld av känslor efter VM veckan.
Det är hittills det trevligaste VM jag har varit med om. Otroligt bra stämning i laget, en fantastisk tävlingsplats, träffat supertrevliga människor, shoppat fina saker, och som grädde på moset blev det fantastiska framgångar. En upplevelse vi kommer att bära med oss länge!

De sista dagarna på VM var superhäftiga med all publik, och denna gång även kanonväder.
På lördagkvällen var det galakväll "Riders night" på tävlingsplatsen. Efter att Gummi blivit firad av typ en miljon människor så gick vi iväg dit för att kolla läget. Det var sjukt mycket folk och en härlig stämning. Ett superbra liveband uppträdde på scenen, folk dansade vilt på gräset och det var bara så galet härligt!

Kanonband - Cruise
Bild från avslutningsparaden som var väldigt pampig
Bästa svenska laget någonsin!
Grymma passryttare..


Bilderna vi aldrig kommer att ledsna på....
Foto: Lena Ågren





måndag 10 augusti 2015

GuldGummi!

Lika besviket som det var i torsdags, lika glatt blev det i lördags...
Gummi och Sproti tog VM guld i 250 meter passlöp efter det mest spännande sistalöp jag någonsin sett!!
Tiden blev 21.49 och tangerat världsrekord! Tjohooo!!!
Sproti har inte ens gått in i en startbox sedan VM 2011...
Det här är så jäkla roligt, och de är så värda den här medaljen!
För exakt två år sedan var hästen döende  men klarade sig med hjälp av enorm medicinering. Hans chanser som vidare tävlingshäst var lika med 0.
Hatten av för Gummi som med enormt tålamod och målmedvetenhet har rehabiliterat hästen och dessutom fått honom tillbaka starkare än någonsin.
Som en saga..
Nu jäklar ska här skålas i champagne!!


fredag 7 augusti 2015

SilverGummi...

  Stilpassen blev en märklig tillställning.
Gummi och Sproti gjorde två superfina löp som i alla år har betalat sig med ungefär samma poäng. Denna gång dömdes passträckorna ner till 7.5, vilket han inte haft på många år. Läggningarna som var superflotta fick också låga poäng.
Ska inte orda mer om detta, men det var otroligt ledsamt och tråkigt att de blev nedbedömda av andra orsaker än dålig prestation.
Det var en ledsen och uppgiven Gummi och groom som åkte från tävlingsplatsen i gårkväll...
Världens bästa passhästar förtjänar både sina rätta poäng och god kvällsmat...

onsdag 5 augusti 2015

Invigning och femgång!


Early Morning training team... Passbanan 06.15! 
Man gör underliga semesterval...
Den ståtliga invigningen av VM med obligatoriska paraden gick av stapeln kl 12.00
Jag är säkert jättefånig, men tycker det är pampigt med invigning. Det svenska teamet var så prydliga och snygga, man blir väldigt stolt när man tittar på..
Ska det vara så svårt att stå stilla?
Laguppställning, tal och sång..
Shit, vilken snygging!
Lite gulligt är det....

Efter invigningen var det fyra timmar femgång. Många fantastiska ekipage och superflotta hästar, men dessvärre var det också massor av missar och kraschade program..
Jessica och Jorik, Magnus och Hraunar är i À-final, vilket är så häftigt! Grattis till jättefina visningar!
Ytterligare en trevlig dag i VM paradiset är slut och nerverna börjar pocka på uppmärksamhet...
I morgon är det dax! Längtar och gruvar mej....









tisdag 4 augusti 2015

Nu börjar det hända något!

Såklart börjar Sveriges träningstid 07.20, så man får så mycket dötid som möjligt resten av dagen...
Ja ja, vad är väl en sovmorgon på hotell? 
Sproti fick träna på banan och gjorde två i mina ögon magiska stilpassrepor, han som satt på, tyckte däremot att det fanns detaljer som behövde slipas på.. (De detaljerna såg inte jag) 
Träningstiden i morgon är 06.00, tjoho!
I övrigt bestod dagen av exteriörbedömningar, ridbedömning av 5-åriga ston, promenader på marknadsgatan, en liten eftermiddagsförfriskning i breeders"loungen" samt ett välkomstparty på kvällen. Här fick jag ett litet psykbryt när det kom till min kännedom att Nationernas afton, med mat och dryck från alla deltagande länder var bortplockat från i år! En av mina absoluta höjdpunkter som icke landslagsledare skulle nämligen vara att mingla på denna tillställning, äta och dricka gott utan att ha ett uns ansvar.
De senaste 5 VM har jag släpat mat, dryck, kylskåp, rekvisita, möbler, porslin från Östersund till alla möjliga jäkla länder
Serverat allt från ärtsoppa o punsch, viltbuffé, svenskt smörgåsbord, kräftor mm. Ett jäkla slit men en otroligt uppskattad och trevlig tillställning!
I år fick vi ingen sådan..Surt!
Första start 07.20..
Passträning
Försäljningsställen börjar bli överfulla av fina saker, själv nöjde jag mig med en isländsk godisbit..
Värsta myslokalen, här blir det en hel del häng!

söndag 2 augusti 2015

Dag två med healthcheck


Dag två på VM äventyret är slut.
Det har varit en lugn och småmysig dag där vi har hunnit med att titta på dels Sveriges träning och även Islands..
Lite konkurrentanalys alltså :)
Många superflotta hästar, men alla har inte allt på plats ännu.
Det är precis som det ska vara, när tävlingarna smäller igång så kommer man få se helt andra visningar än det man sett idag.
Svenska laget känns stabilt och jag tror på bra resultat!
Det första skräckmomentet (veterinärcheck) är också avklarad.
Det gick ju hur bra som helst, och Sproti hade inte en enda anmärkning.
Efter vet.checken följde första ridpasset
efter ankomst. Pigg och glad häst som behövde mjukas upp lite, han kändes bara fin. Blev nog mest förnärmad över att behöva tölta runt på träningsovalen, 
inte riktigt hans grej...
Jag har i alla fall konstaterat att gammal musblack vallack är oslagbart att ha med sig på tävling.. Inga pissfläckar och inget hoppande och skrikande. Så skönt!
Sorry de vita prinsarna hemma - ni är totaldissade....
På spaning....Island tränar
Veterinärcheck
Sko och hovcheck
Ta inte illa upp grabbar, men det var inte den flashigaste gångartsvisningen jag sett idag..

lördag 1 augusti 2015

VM i Herning 2015


Äntligen på plats på Messecenter i Herning!
Resrutten gick från Valne igår morse, via Kristinehamn där jag blev upphämtad.
Till Göteborg där vi fick stanna och låta Sproti rasta i en stor härlig gräshage.
Stort tack Lollo och Stjáni på Raudhetta Islandshästar för att vi fick störa ert fredagsmys..
Nattfärja till Fredrikshamn och framme i Herning halv sju i morse.
Vet.check utan anmärkning vid ankomsten, en galet pigg och glad Sproti sprang hej vilt med sin groom.
(Tur man har tränat i vinter så man hänger med)
Det är fyra år sedan han var med internationellt, det är så fantastiskt att han som18 åring får göra comeback efter alla sina hälsoproblem.
Det roliga är att han är överlycklig själv också..
Idag var det bara promenader, myspys och lite uppsamling av information, samt en kamp för att hålla sig vaken..
I morgon är det veterinärbesiktning på eftermiddagen och sedan lite ridning.
Även om han är superfräsch, så är det lite pirrigt innan besiktningen är ok.
Är man lite till åren så är det lätt att bli lite stel.. Håll tummarna för oss!
Middag och boxvila på färjan, skönt med stort släp.
En liten lounge i stallet..

Här bor stjärnan, och gott om spån har han..
Inspektion av passbanan